Tokom decembra  nastavili smo realizaciju započetih projekata, što je pokazatelj neprekidnog napretka organizacije, kao i konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta života osoba sa smetnjama vida.

Projekti i aktivnosti koje trenutno realizujemo su prvenstveno usmjereni na samostalnost zapošljavanje i informisanost naših članova i članica, što je zapravo i jedan od glavnih ciljeva rada Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj. U nastavku slijede informacije o najznačajnijim aktivnostima koje smo realizovali u izvještajnom periodu.

U posljednjem mjesecu kalendarske godine tekao je peti mjesec realizacije projekta „Servis podrške slijepim licima“ koji finansira Caritas Crne Gore. Projekat je dio projekta „Societes“, finansiran od strane Evropske unije.

U okviru projekta dva personalna asistenta tokom decembra su pružala  personalnu asistenciju za 10 članova na terenu, ali i po potrebi u prostorijama Organizacije.

 

Personalni asistenti članovima pružali su  sljedeće usluge:

  • asistenciju u nabavci osnovnih životnih namirnica
  • asistenciju u plaćanju komunalija
  • asistenciju u obavljanju profesionalnih obaveza
  • asistenciju pri edukaciji
  • asistenciju pri kretanju i transportu
  • asistenciju pri socijalnim kontaktima i aktivnostima

 

I u dvanajestom mjesecu ove godine nastavili smo realizaciju projekta “Servis personalne asistencije za osobe sa oštećenim vidom” u okviru javnih radova kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Dva personalna asistenta u decembru pružala su personalnu asistenciju u prostorijama Organizacije ali po potrebi i na terenu jednom broju članova.

 Nastavili smo inplementaciju Projekta „Zapošljavanje osoba oštećenog vida u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak“ za čiju realizaciju su odobrena sredstva na konkursu “Finansiranje projekata profesionalne rehabilitacije, aktivne politike i zapošljavanja lica sa invaliditetom”, a kojeg je raspisao Zavod za zapošljavanje Crne Gore. U okviru ovog projekta u izvještajnom periodu tekao je treći modul obuke za njegove polaznike.

U decembru tekla je realizacija projekta “Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u gradskom vešeraju”. Nosilac projekta je Podgorička Organizacija slijepih dok je naša Organizacija partner.

Početkom decembra pokrenuli smo akciju prikupljanja finansiskih sredstava za nabavku jednog motornog vozila za potrebe Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Prostorije Organizacije slijepih su i tokom decembra bile otvorene svakog radnog dana u periodu od 7 do 19 sati. Rad je podjeljen u dvije cjeline. Od 7 do 15 časova odvija se redovan rad Organizacije. U periodu od 15 do 19 časova otvoren je društveni klub za druženje članova Organizacije. Uvođenje ovakvog rada naišlo je na veliko interesovanje i posjećenost prostorijama Organizacije. Članovi se druže igraju šah, domine ali i treniraju pikado za takmičenja. Gledaju adaptirane filmove za osobe sa smetnjama vida.

 

            Organizovali smo projekciju filma “Rašomon” u adaptaciji za osobe sa smetnjama vida. Prikazivanje filma održano je u našim prostorijama 1. decembra u 17h.

            Projekcija filma realizovana je u sklopu redovnog umjetničkog programa barske Organizacije.

Svakog prvog petka u mjesecu organizujemo projekcije filmova za svoje članove kako bi se filmska umjetnost približila što širem krugu osoba sa smetnjama vida, koje su zbog svog vizuelnog invaliditeta praktično onemogućene da uživaju u dostignućima filmske umjetnosti

U Crnogorskom narodnom pozorištu u utorak 5 decembra Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je i ove godine, u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i nevladinim organizacijama za zaštitu prava i unaprijeđenje položaja lica sa invaliditetom, izvodjenje predstave “Kćeri moja”.

Ovom kulturnom događaju prisustvovao je jedan broj članova naše Organizacije.

Povodom obilježavanja Dana osoba sa invaliditetom, pikado ekipa “Bar” organizacije slijepih za Bar I Ulcinj uzela je učešće na I Međunarodnom turniru u govornom pikadu, koji je održan 9 i 10 novembra u Motelu “SUNCE” Živinice.

Ekipa Bara u sastavu: Muradija Ibrahimović, Veselin Joketić, Zijadin Peročević I Mitar Đukanović zauzela je osmo mjesto.

Zijadin Peročević u konkurenciji igrača A 1 na stazi tri osvoijo je prvo mjesto i dobio zlatnu medalju.

Na turniru kojeg je organizovalo  udruženje slijepih građana općine Živinice učestvovalo je 10 ekipa iz Bosne I Hercegovine, Hrvatske  i  Crne Gore.

Redovna sjednica skupštine Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin održana je 14-og decembra kojoj je prisustvovao predsjednik Organizacije.

Predsjednik Organizacije Veselin Joketić bio je 15 decembra na prijemu kod predsjednika Skupštine opštine Bar gospodina Radomira Novakovića. Joketić je iskoristio priliku da Predsjednika skupštine informiše o akciji prikupljanja finansiskih sredstava radi obezbjeđivanja automobila za potrebe Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Domaćin i organizator ekipnog turnira u pikadu za slijepe i slabovide bila je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj.

            Turnir je održan 16. Decembra 2017. godine u prostorijama društvenog kluba.

            Na otvaranju turnira učesnike je pozdravio Veselin Joketić Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj i turnir proglasio otvorenim.

Takmičile su se 4 ekipe iz Bara, Nikšića i Podgorice.

Nakon odigrana 3 kola, ženska ekipa Bara u sastavu: Muradija Ibrahimović, Marija Božović, Habiba Usezić i Sanja Šljivančanin je osvoila prvo mjesto.

Druga je bila ekipa Nikšića a treća muška ekipa Bara dok je četvrto mjesto pripalo ekipi Podgorica.

Turnir je protekao u fer i korektnoj igri.

Homerova dramska radionica koju čine glumci amateri oštećenog vida igrala je pred barskom publikom u sali Dvorca kralja Nikole u ponedeljak, 18. decembra 2017. Na programu je bila predstava  "Bespomoćna stvorenja" Antona Pavloviča Čehova u dramatizaciji Nila Sajmona i režiji Petra Pejakovića.

U predstavi igraju glumci oštećenog vida: Bojana i Miljan Otašević, Miloš Spaić i Božidar Denda.
           Scenografiju je uradio Petar Pejaković, muziku potpisuje Jelena Radović a kostimografiju Ana Nikolić .
Kulturni centar Homer iz Podgorice realizovao je ovu aktivnost  u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj i  zahvaljujući ljubaznosti uprave Barskog centra za kulturu.

Turneja po crnogorskim gradovima započeta je nastupom Homerove dramske radionice u gradu pod Rumijom.

Prvo pojedinačno takmičenje u govornom pikadu za članove Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj održano je 22 decembra u prostorijama Organizacije u Baru. Na turniru učestvovalo je 7 slabovidih takmičara Nakon šest  odigranih kola plasman je sledeći:

 

1 Mitar Đukanović

2 Miroslav Savović

3 Zijadin Peročević

4 Marija Božović

5 Sanja Šljivančanin

6 Muradija Ibrahimović

7 Habiba Usezić

Troica prvo plasiranih takmičara su osvoili nagrade.

Organizovan novogodišnji koktel – 24.12.2017.

 

Na novogodišnjem koktelu kojeg smo priredili u subotu 23.decembra u našim prostorijama okončana je još jedna uspješna godina.  Tokom proslave mališane je obradovao prigodan program a na kraju podijeljeni su im paketići koje je uručio njihov omiljeni Deda mraz.

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar I Ulcinj Veselin Joketić uručio je nagrade Ženskoj ekipi Bara u pikadu koja je 16 decembra na turniru održanog u prostorijama Barske organizacije zauzela prvo mjesto kao I nagrade troici prvoplasiranih sa pojedinačnog novogodišnjeg turnira koji je održan 22. Decembra u Baru.

Na kraju druženja Predsjednik Joketić svim prisutnima poželio je sve najbolje i puno uspjeha u novoj 2018. Godini.

Tridest i prva sjednica Savjeta za brigu o licima s invaliditetom održana je u utorak, 26 decembra u sali za sastanke Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U njenom radu kao član savjeta učestvovao je Veselin Joketić.

Redovna sjednica upravnog odbora Saveza slijepih Crne Gore održana je 28 decembra u Podgorici. U njenom radu učestvovao je Veselin Joketić.

U multi medijalnoj Sali biblioteke za slijepe Crne Gore u četvrtak 28 decembra održan je Božićni i Novogodišnji koncert Homerove muzičke sekcije. Predsjednik Organizacije prisustvovao je ovom izuzetno uspješnom koncertu.

Redovna sjednica Upravnog odobra Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj održana je 29 decembra u prostorijama Organizacije. Na sjednici su razmatrane i usvojene značajne odluke za nesmetan rad i funkcionisanje naše Organizacije.

Krajem mjeseca snimljen je, umnožen i distribuiran 167-mi broj časopisa “Pravo na riječ ” za decembar 2017 godine.

Konstantno radimo na ažuriranju podataka za članove Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj u elektronsku bazu Saveza slijepih Crne Gore.

Tokom proteklog mjeseca u  brajevoj štampariji štampali smo naljepnice sa informacijama na Brajevom pismu jednom broju zdravstvenih ustanova i drugim institucijama i na taj način omogućili licima sa smetnjama vida da nesmetano funkcionišu pod jednakim uslovima kao i licima bez invaliditeta.

Važno je spomenuti i to da smo tokom izvještajnog perioda u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj pisali različite vrste uputstava za ostvarivanje pojedinih prava, za članove i članice. Takođe, u ovom intervalu imali smo dinamičnu i kvalitetnu saradnju sa brojnim pojedincima, pravnim subjektima i organizacijama, kao i sa medijskim kućama u našoj zemlji. Sa medijima smo kvalitetno sarađivali, kroz predstavljanje naših najznačajnijih aktivnosti, projekata, ali i inicijativa, na kojima svakodnevno radimo u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa smetnjama vida na području opština  Bara i Ulcinja.