U žiži

Poštovani sugrađani,

 

Obraćamo se svima Vama koji ste u prilici da našoj organizaciji,  Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, pomognete, u skladu sa Vašim mogućnostima, kako bismo brže i uspješnije ostvarili jedan od naših primarnih ciljeva koji bi unaprijedio položaj i mogućnosti za rad naše zajednice, a to je nabavka putničkog automobila.

 

Naime, ukazala se potreba da organizacija, koja je osnovana još 1948. godine, za potrebe svojih aktivnosti i lakšeg funkcionisanja njenih članova, obezbijedi automobil čija nabavka bi nam znatno olakšala realizaciju svih aktivnosti koje sprovodimo, naročito imajući u vidu činjenicu da funkcionišemo na teritoriji dva grada – Bara i Ulcinja.

 

Kako nismo u mogućnosti da samostalno obezbijedimo sredstva, molimo sve privrednike, privatne preduzetnike i sve ljude dobre volje koji njeguju principe društveno-odgovornog poslovanja, da  svojom donacijom, pomognete da realizujemo nabavku putničkog automobila, što bi značajno pomoglo u prevazilaženju problema na koje nailazimo usled njegovog nedostatka.

 

Smatramo da su sve akcije ove Organizacije, u njenom dugogodišnjem postojanju, doprinosile zajednici i u užem i širem smislu i stoga očekujemo da će mnogi od Vas, kao donatori, odigrati ključnu ulogu u prepoznavanju pravih vrijednosti koje treba da njeguje društvo jednakih mogućnosti za sve.

 

U nadi da ćemo naići na Vaše razumijevanje i dobru volju, pozivamo Vas da svoja sredstva uplatite na žiro račun Organizacije: 510-5085-14 kod Crnogorske komercijalne banke.

 

 

                                                                                                       kontakt telefon: 069 034 606    

Tokom decembra  nastavili smo realizaciju započetih projekata, što je pokazatelj neprekidnog napretka organizacije, kao i konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta života osoba sa smetnjama vida.

Izašao je 167. broj časopisa "Pravo na riječ" za Decembar 2017. godine. Ovo je ujedno i posljednji broj časopisa za 2017. godinu. Ukoliko želite da preuzmete časopis, kliknite ovdje, a ako želite da ga direktno preslušate, kliknite ovdje. Sadržaj 167. broja časopisa možete pročitati na linku ispod.

Na novogodišnjem koktelu kojeg smo priredili u subotu 23.decembra u našim prostorijama okončana je još jedna uspješna godina. Tokom proslave mališane je obradovao prigodan program a na kraju podijeljeni su im paketići koje je uručio njihov omiljeni Deda mraz.

Predsjednik Organizacije slijepih za Bar I Ulcinj Veselin Joketić uručio je nagrade ženskoj ekipi Bara u pikadu koja je 16 decembra na turniru u Baru zauzela prvo mjesto kao I nagrade trojici prvoplasiranih sa pojedinačnog novogodišnjeg turnira koji je održan 22. Decembra u Baru.

Na kraju druženja Predsjednik Joketić svim prisutnima poželio je sve najbolje i puno uspjeha u novoj 2018. Godini.

Prvo pojedinačno takmičenje u govornom pikadu za članove Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj održano je 22 decembra u prostorijama Organizacije

uBaru. Na turniru učestvovalo je 7 slabovidih takmičara Nakon šest odigranih kola plasman je sledeći:

1 Mitar Đukanović

2 Miroslav Savović

3 Zijadin Peročević

4 Marija Božović

5 Sanja Šljivančanin

6 Muradija Ibrahimović

7 Habiba Usezić

Trojica prvo plasiranih takmičara su osvojili nagrade.

Sudija Mladen Vukotić odlično je obavio posao koji mu je bio povjeren.

Turnir je protekao u fer i sportskoj atmosferi.

Nastupali su  u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole u ponedeljak, 18. decembra 2017. Na programu je bila predstava  "Bespomoćna stvorenja" Antona Pavloviča Čehova u dramatizaciji Nila Sajmona i režiji Petra Pejakovića.


    U predstavi su igrali glumci oštećenog vida: Bojana i Miljan Otašević, Miloš Spaić i Božidar Denda.
Scenografiju je uradio Petar Pejaković, muziku potpisuje Jelena Radović a kostimografiju – Ana Nikolić.
Niz tipičnih Čehovljevih likova, običnih malih ljudi, tužnih i smiješnih, nalaze se u svakodnevnim situacijama koje postaju ogledalo ljudskih naravi. Njihova bespomoćnost postaje njihova moć, a njihova silina postaje njihova kob. Preostaje samo žudnja.Kulturni centar Homer iz Podgorice realizovao je ovu aktivnost  u saradnji sa Organizacijom slijepih za Bar i Ulcinj i  zahvaljujući ljubaznosti uprave Barskog centra za kulturu.

Predstava podgoričkog teatra premijerno je izvedena  7. oktobra tokom desetog međunarodnog BIT festivala u Hrvatskoj  a potom i tokom novembra u Sarajevu. Turneja po crnogorskim gradovima započela je nastupom Homerove dramske radionice u gradu pod Rumijom.

 

Domaćin i organizator ekipnog turnira u pikadu za slijepe i slabovide bila je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj.

            Turnir je održan 16. Decembra 2017. godine u prostorijama društvenog kluba organizacije  slijepih u Baru.

            Na otvaranju učesnike turnira pozdravio je Veselin Joketić Predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj i turnir proglasio otvorenim.

Na turniru su učestvovale 4 ekipe iz Bara, Nikšića i Podgorice.

Nakon odigrana 3 kola, konačan plasman je sljedeći:

Ženska ekipa Bara u sastavu: Muradija Ibrahimović, Marija Božović, Habiba Usezić i Sanja Šljivančanin je osvoila prvo mjesto.

Druga je bila ekipa Nikšića a treća muška ekipa Bara dok je četvrto mjesto pripalo ekipi Podgorica.

Turnir je protekao u fer i korektnoj igri.

   Homerova dramska radionica koju cine glumci amateri ostecenog vida igra pred barskom publikom. Nastupaju u sali Dvorca kralja Nikole u ponedeljak, 18. decembra 2017. sa pocetkom u 19 casova. Na program je predstava "Bespomocna stvorenja" Antona Pavlovica Cehova u dramatizaciji Nila Sajmona i reziji Petra Pejakovića.

Povodom obilježavanja Dana osoba sa invaliditetom, pikado ekipa “Bar” organizacije slijepih za Bar I Ulcinj uzela je učešće na I Međunarodnom turniru u govornom pikadu, koji je održan 9 i 10 novembra u Motelu “SUNCE” Živinice.

Ekipa Bara u sastavu: Muradija Ibrahimović, Veselin Joketić, Zijadin Peročević I Mitar Đukanović osvoila je osmo mjesto.

Zijadin Peročević u konkurenciji igrača A 1 na stazi tri osvoio je prvo mjesto I dobio zlatnu medalju.

Na turniru kojeg je organizovalo  udruženje slijepih građana općine Živinice učestvovalo je 10 ekipa iz Bosne I Hercegovine, Hrvacke I Crne Gore.

I u novembru nastavili smo realizaciju započetih projekata, što je pokazatelj neprekidnog napretka naše organizacije, kao i konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta života osoba sa smetnjama vida. Projekti i aktivnosti koje trenutno realizujemo su prvenstveno usmjereni na samostalnost zapošljavanje i informisanost naših članova i članica, što je zapravo i jedan od glavnih ciljeva rada Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj. U nastavku slijede informacije o najznačajnijim aktivnostima koje smo realizovali u izvještajnom periodu.